The National Growth Fund invests an amount of 129 million euros in the ReGeNL program; a groundbreaking program designed to transform the Dutch …
Nederland staat wereldwijd bekend om zijn zeer efficiënte
landbouwsector, laag gebruik van hulpbronnen en lage emissies en verliezen naar
het milieu per kilogram geproduceerd voedsel. In de afgelopen decennia zijn
indrukwekkende resultaten geboekt bij het verminderen van de milieu-impact.
Ondanks deze resultaten staat de Nederlandse landbouw voor grote
uitdagingen om de doelen van de VN (Sustainability Development Goals), de EU en
de Nederlandse overheid op het gebied van klimaatverandering, herstel van
biodiversiteit, zoetwatergebruik en het sluiten van nutriëntenkringlopen te
halen. Daarnaast ligt de acceptatie door consumenten en maatschappij onder druk
en neemt het risico van zoönosen toe. Ondertussen staan veel boeren voor
grote uitdagingen om een leefbaar inkomen te verdienen.
Een team van onderzoekers van de universiteiten van Wageningen,
Utrecht en Amsterdam, gecoördineerd door TiFN, onderzoekt hoe het Nederlandse
landbouwsysteem regeneratief kan worden, met een positief effect op de natuur
en de leefomgeving, en met gezonde verdienmodellen. Dit team werkt samen in een
publiek-privaat samenwerkingsprogramma dat wordt gefinancierd door
FrieslandCampina, Cosun, BO akkerbouw, Rabobank, Topsector Agri & Food en
TiFN.
Het onderzoeksprogramma levert de volgende zaken op:
Het team van onderzoekers werkt samen met een praktijknetwerk van 20 boeren in Nederland. Dit netwerk vergemakkelijkt het delen van ervaringen tussen boeren, meet het effect van de ‘best practices’ en helpt onderzoekers van boeren te leren welke systemische veranderingen nodig zijn om een transitie naar regeneratieve landbouw mogelijk te maken.
Regeneratieve landbouw hebben wij gedefinieerd als een
vorm van landbouw waarin bodembescherming centraal staat om zo bij te dragen
aan verschillende ecosysteemdiensten. Daarbij is de ambitie dat dit niet alleen
het milieu zal verbeteren, maar ook de sociale en economische dimensies van
duurzame voedselproductie (Schreefel et al., 2020).
In aanvulling op deze definitie op bedrijfsniveau hebben wij de
volgende visie voor een regeneratieve landbouwsysteem op landschapsniveau of
hogere niveaus:
Een regeneratief landbouwsysteem maakt de productie van voedsel
en biomassa mogelijk en stelt ecosystemen in staat om gezond te blijven en te
evolueren, terwijl het bijdraagt aan de biologische diversiteit, de
integriteit van de biosfeer, het menselijk welzijn en de economische welvaart
van de samenleving.